Hovězí roštěnec na bylinkách s domácí tatarskou omáčkou

  • steaky z roštěnce 4 ks
  • extra panenský olivový olej
  • čerstvý tymián, nasekaný 2 snítky
  • čerstvý rozmarýn, nasekaný 2 snítky
  • sušené oregano 2 špetky
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
Česko vaří s Pohlreichem Nejlepší večeře vašeho života!

Tento i ostatní recepty naleznete v knize
Česko vaří s Pohlreichem

Domácí tatarka:

  • slunečnicový olej 100 ml
  • olivový olej 25 ml
  • žloutek 1 ks
  • bílý vinný ocet 1/2 lžičky
  • dijonská hořčice 1/2 lžičky
  • čerstvě vymačkaná citronová šťáva 1 lžička
  • sůl 1/2 špetky
  • bílý mletý pepř 1/2 špetky
  • šalotka, nakrájená najemno 1 ks
  • nakládané okurky, nakrájené najemno 10-15 g
  • kapary, nasekané 10-15 g
  • lístky hladkolisté petržele, nakrájené najemno 1 lžíce
  • bageta nebo venkovský chléb jako příloha

Pusťte se do přípravy masa. V míse smíchejte všechny ingredience na marinádu, přidejte maso a dobře promíchejte. Odložte stranou a nechte odpočívat.

Základem tatarské omáčky je klasická majonéza, pusťte se tedy do její přípravy.

Nejprve se ujistěte, že všechny suroviny mají pokojovou teplotu. V opačném případě by se emulze mohla srazit. Žloutky, hořčici a ocet dejte do větší mísy, přidejte špetku soli, špetku bílého pepře a pomocí metly směs pomalu šlehejte.

Smíchejte oba druhy oleje a za stálého šlehání je začněte přidávat nejprve po kapkách. Jakmile začne směs houstnout, můžete olej přidávat tenoučkým pramínkem. Takto postupujte, dokud do směsi nevmícháte všechen olej.

Nakonec do směsi vmíchejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a dle potřeby dochuťte opět solí nebo pepřem. Takto máte připravenou základní majonézu.

V tuto chvíli se věnujte masu. Vyndejte steaky z marinády a v pánvi na rozpáleném oleji je ogrilujte z obou stran. Počítejte přibližně 2,5 minuty z každé strany pro stupeň propečení medium rare.

Zatímco se maso peče, vmíchejte do připravené majonézy nakrájené nebo nastrouhané šalotky, nakládané okurky, kapary a na závěr hladkolistou petrželku. Vše důkladně promíchejte a zakryté fólií uložte do lednice.

Hotové steaky přendejte z pánve na prkénko a nechte je přibližně 3 minuty odpočinout.

Poté je rozdělte na talíře, ke každému přidejte domácí tatarskou omáčku, pečivo a ihned servírujte.

Zdroj: Hovězí roštěnec na bylinkách s domácí tatarskou omáčkou; TV Prima, http://www.iprima.cz/ceskovarizive/recepty/hovezi-rostenec-na-bylinkach-s-domaci-tatarskou-omackou [on-line 2.11.2013]

Příspěvek byl publikován v rubrice Recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


dva + 6 =

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>