Steaky z hovězí svíčkové v espresso-chilli marinádě s glazírovanou mrkví

  • steaky ze svíčkové 4 ks
  • zrnka černé kávy nebo espresso 35 g
  • mleté chilli 18 g
  • opražená semínka římského kmínu 2 čpetky
  • mletá sladká paprika 1 špetka
  • mořská sůl 1 špetka
  • čerstvě namletý černý pepř 1 špetka
  • extra panenský olivový olej

Glazírovaná mrkev

  • malé celé karotky 700 g
  • máslo 50 g
  • cukr 1/2 lžičky
  • 100% pomerančový džus 250 ml
  • lístky čerstvé hladkolisté petrželky 1 lžička
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

V hmoždíři rozdrťte semínka římského kmínu a kávová zrnka. Koření přesypejte do misky, přidejte zbylé ingredience na marinádu a vše promíchejte.

Steaky z hovězí svíčkové zlehka potřete olivovým olejem a rovnoměrně ji potřete kávovou marinádou. Nechte odpočívat při pokojové teplotě alespoň 30 minut.

Zatímco maso odpočívá, připravte si karotku. V troše vodě ji uvařte téměř doměkka, počítejte přibližně 8 minut. Když je hotová, vodu slejte a karotky dejte stranou.

V silnostěnné pánvi rozpusťte máslo a orestujte na něm karotky. Přidejte cukr, sůl a pepř. Zalejte pomerančovým džusem, promíchejte a nechte povařit asi 7 minut, dokud se džus neodpaří a karotka nezměkne. Karotky se musí v omáčce kompletně obalit. Sundejte je z plotny a uložte je na teplé místo.

Silnostěnnou nebo grilovací pánev lehce potřete olejem a pořádně ji rozpalte. Vložte do ní steaky a zprudka je opečte. Počítejte 2 minuty z každé strany pro stupeň propečení medium rare, 4 minuty opékání zajistí stupeň propečení medium. Hotové steaky vyndejte, odložte na prkénko a nechte je 3 minuty odpočívat.

Poté maso rozdělte na talíře a servírujte s glazírovanou mrkví, ke které těsně před podáváním přidejte nasekané petrželové lístky.

Zdroj: Steaky z hovězí svíčkové v espresso-chilli marinádě s glazírovanou mrkví; TV Prima, http://www.iprima.cz/ceskovarizive/recepty/steaky-z-hovezi-svickove-v-espresso-chilli-marinade-s-glazirovanou-mrkvi [on-line 12.11.2013]

Příspěvek byl publikován v rubrice Recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


6 + dva =

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>